"Nous poemes, nou llibre, nou blog...
Després de 5 anys, cal renovar-se, canviar de pell, com fan les serps.
Espere que gaudiu amb les noves llunes que he anat inventant al llarg d'aquests anys, després de l'experiència de l'espill."

Francesc Arnau i Chinchilla

diumenge, 17 de juliol del 2016

Exposició de l'Any Pinazo al MuVIM


Antoni Portilla i Francesc Andreu García (Foto meua)

     “Exposició de l’Any Pinazo al MuVIM”

“De l’ocàs dels grans mestres a la joventut artística. València 1912-1927”

     El passat dijous, 14 de juliol, a les 20 hores vaig assistir-hi  a la inauguració de l’exposició que obri l’Any Pinazo a la ciutat de València. Amb el títol “De l’ocàs dels grans mestres a la joventut artística. València 1912-1927”, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), que depén de la Diputació de València, va presentar una mostra molt interessant dels grans mestres valencians, contemporanis de Pinazo, així com de la nova generació d’artistes que agafaren el protagonisme amb les noves tendències artístiques que venien des de les ciutats d’Europa (sobretot de París).

      L'acte va contar amb la presència de les autoritats, organitzadors, molta gent del món de les arts, i una gran assistència de persones del nostre poble de Godella, amb l'alcaldessa Eva Sanchis al capdavant.

Maqueta de València segons el plànol de Tosca de 1704 (Foto meua)
  
      El haver triat l’any 1912 es deu a que fou l’any en que Pinazo va rebre la Medalla d’Honor de l’Exposició Nacional a Madrid, en reconeixement a la seua trajectòria artística.
 
La sala amb els dibuixos de Pinazo (Foto meua)
      A més dels magnífics dibuixos del pintor de Godella (tan sols amb això ja pagaria la pena visitar l’exposició), podem admirar magnífics quadres de Muñoz Degrain, Cecili Pla, Francesc Domingo, Joaquim Agrasot, Josep i Marià Benlliure, Joaquim Sorolla... i per suposat algunes teles de Pinazo, que la Casa Museu ha facilitat per a l’ocasió (el mateix que la col·lecció de dibuixos).
Antoni Portilla, secretari del THLG i jo (Foto meua)
           Personalment, em va impressionar “Amor de madre”, de Muñoz Degrain, de un realisme que fa posar la pell de gallina, així com un quadre de Josep Mongrell (“Mariposa de luz”), amb reminiscències sorollesques, i també són impressionants les escultures de José Capuz  i de José Pinazo Martínez, de qui destacaria per la seua modernitat la versió que fa de la Dama d’Elx.

"Amor de madre" de Muñoz Degrain
          
                                                                                                      
Escultura de José Pinazo (Foto meua)


Primeres mostres del Modernisme a la Pintura (Foto meua)


                                                                                                                
 
"Tertúlia" -o "Cosint"- de Pinazo (Foto "pakiu")
   
      Hi ha també una bona selecció de quadres dels artistes que agafaren el protagonisme a partir d’aleshores, com havia indicat abans, dels que també són un exemple els dos escultors que acabem d’esmentar. Navarro, Benedito, Fillol, Ribes, Mora, etc., que després de l'època del regionalisme (Ignasi Pinazo Martínez n’és un bon exemple), van descobrir el Modernisme, que té una fita importantíssima al concurs per a l’Ateneu de València de l’any 1927, on els arquitectes Gaspar Blein i Lluís Albert, presentaren propostes clarament d’avantguarda, i també va ser en aquest any de 1927, que és fins on arriba l’exposició, quan Josep Renau va fer les primeres provatures juvenils amb l’art déco, registrant-se alhora una nova florada de nous valors, com ara, Boix, Sabina, Lahuerta, etc., segons explica al llibret que ens van lliurar, el comissari de l'exposició, Francisco Javier Pérez Rojas, titular de la càtedra Ignasi Pinazo de la Universitat de València. 
 
Una de les obres mestres de la mostra (Foto meua)
      En resum, una exposició que cal visitar i que ha deixat el llistó ben altper ales properes, que tindran lloc als diferents museus del cap i casal dins de l’Any Pinazo. Aquesta sembla que es podrà visitar fins a finals de setembre.
 
Entrada al MuVIM (Foto meua)
      A continuació hi va haver un vi d’honor, i el secretari del Taller d’història, Antoni Portilla, el meu amic Francesc Andreu García “pakiu”, i jo se’n tornàrem cap el poble.

  
***
16/VII/2.016 

© Francesc Arnau i Chinchilla
  
Programació de l'any Pinazo 
***

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada